Boření mýtů o olivovém oleji

Olivový olej je naprosto skvělý každodenní společník vašeho vaření a stolování. Kolem používání olivového oleje existuje plno mýtů a polopravd. Proto jsme pro Vás na jednom místě shrnuli ty, na které se nás ptají zákazníci nejčastěji.

 

Mýtus: Olivový olej se nepoužívá na vaření 

Naopak, celá jižní Evropa vaří jídlo na olivovém oleji a rostlinné oleje byste v kuchyni hledali těžko. Olivový olej je prospěšný Vašemu zdraví a navíc dává teplým a studeným pokrmům fantastickou chuť. Vyzkoušejte jaké divy s Vaším oblíbeným jídlem udělá například tento skvělý extra panenský olej od rodiny Madeira.

 

Mýtus: Olivovým olejem jen pokapáváme jídlo

Kvalitní extra panenský olej není koření nebo dochucovadlo, ale rovnocenná část jídla jídla, která zvyšuje jeho výživovou hodnotu. Olej je od toho, aby se používal a ne aby se s ním šetřilo. Nebojte se kvalitní olivové oleje hojně využívat v teplé a studené kuchyni a odměnou Vám bude pestrá škála nových chutí a mnoho zdraví prospěšných látek. Pokud máte pocit, že už jste na jídlo dali olivového oleje dost, tak tam ještě trochu přidejte.  

 

Mýtus: Olivový olej není vhodný na smažení

Přesně naopak, olivový olej je velmi vhodný na smažení, protože jeho kouřový bod (tedy teplota při které se olej přepaluje) je 190 až 210 stupňů Celsia. Jídlo běžně smažíte při teplotách 150 až 190 stupňů Celsia a vlastnosti olivového oleje tedy zůstanou zachovány. Vyzkoušejte si třeba usmažit řízky na olivovém oleji a budete nadšeni. Na smažení doporučujeme například tento extra panenský olej od rodiny Madeira z regionu Douro v Portugalsku. Portugalci smaží na olivovém oleji řadu generací. 

 

Mýtus: Olivový olej déle vydrží v lednici

Obecně nedává smysl olivový olej dlouho skladovat, protože při dlouhém skladování začne ztrácet na kvalitě a přichází o zdraví prospěšné látky. Nízké teploty životnost olivového oleje neprodlužují, jen ztratí svou chuť a může se i zakalit. Zakalení sice není vada, ale do lednice olivový olej prostě nedávejte. U nás má své pevné místo na kuchyňské lince. Používejte ho bez obav každý den, prospěje Vašemu zdraví a se svými jídly budete spokojenější. 

 

Mýtus: Olivy jsou zelené a černé

Olivy jsou pouze zelené. Opravdu... Zelené olivy pouze černají zráním. Vlastní barevnost oliv závisí na odrůdách. Olivy se musí lisovat když jsou zelené, aby získaný olej dosahoval té nejvyšší kvality. Čím více jsou zralé, tím více dávají oleje, ale jeho kvalita se snižuje. Proto se olivy na kvalitní extra panenské oleje sbírají v říjnu nebo listopadu a ihned se lisují.

 

Mýtus: Kvalita olivového oleje se pozná podle barvy

Není to pravda. Kvalitní extra panenský olivový olej může mít různou barvu, od světle žluté až po intenzivně zelenou. Kvalita olivového oleje závisí na typu oliv, čase a způsobu sběru, způsobu zpracování a mnoha dalších faktorech. Spíše než barvou se řiďte svou vlastní chutí a původem oleje. Zajímavost: pro ochutnávání olivového oleje se používají skleničky z modrého skla, aby se mozek soustředil primárně na čichové a chuťové vjemy a nenechal se ovlivnit zrakem. 

 

Mýtus: Hořkost olivového oleje je vada

Naopak, olivový olej musí být hořký, protože oliva je také hořká. Jedná se o ušlechtilou hořkost, za kterou stojí látka zvaná oleuropein, která je našemu zdraví prospěšná. Stupeň hořkosti je sice subjektivní, ale snažili jsme se pro Vás označit stupnicí chuťové charakteristiky každého z našich prémiových extra panenských olivových olejů.

  

Mýtus: Olivový olej by měl být jemný

Přesně naopak, pikantnost a hořkost definují kvalitu olivového oleje. Stupeň pikantnosti/štiplavosti stejně jako hořkosti je velmi subjektivní, ale pomoci by Vám mohla stupnice chuťové charakteristiky na stránkách našich prémiových extra panenských olivových olejů. Každému vyhovuje něco jiného a u olivových olejů je potřeba experimentovat. Pro zajímavost při ochutnávkách odborníci často rozlišují kvalitu extra panenského olivového oleje podle počtu zakašlání na stupnici jeden až tři, tedy podle jeho štiplavosti v krku ;-).   

 

Mýtus: Odborník ví jak má olivový olej chutnat

Neví. Odborník Vám poradí s výběrem a řekne Vám detaily k jednotlivým olejům a jejich původu, ale jediný kdo ohodnotí chuť jste Vy.

 

EXPERIMENTUJTE. OCHUTNÁVEJTE. UŽÍVEJTE SI SVÁ OBLÍBENÁ JÍDLA.  

Olivový háj rodiny Pavão v regionu Trás-os-Montes. Zde pro Vás příroda ruku v ruce se zkušenostmi několika generací připravuje základ pro dokonalý extra panenský olivový olej Casa de Santo Amaro.  

Ochutnávka olivového oleje, bratři Pavão.

Zpět do obchodu